Benodigdheden                                                                                                                                              DOUBLE EYE DESIGN

Naarmate dat je verder op je emaillepad komt, wordt de behoefte aan meer spullen vanzelf groter, maar hieronder  heb ik een lijst gemaakt van benodigheden zodat een beginnende emailleur aan de slag kan. Ik heb de Engelse vertaling van de artikelen erbij geschreven want het kan zijn dat je voor een aantal dingen moet uitwijken naar het buitenland omdat het aanbod van emailleerbenodigdheden in Nederland beperkt is. Zie ook de lijst met (buitenlandse) leveranciers.

·         Emaille-oven. Er zijn al kleine oventjes te koop van rond de E400.
Als de oven goed is gecallibreerd, dan is in eerste instantie geen meetapparatuur nodig om de temperatuur te meten. Er wordt meestal geëmailleerd tussen de 750 en 900 °C. Pas in een later stadium wil je precies weten hoe heet je oven is ingesteld.

·         Ovenplaat met keramiek pootjes. Het is niet te voorkomen dat er tijdens het branden soms emaille van je werk afvalt. Dat wil je niet op de bodem van je oven hebben. Door leveranciers van ovens wordt vaak aangeraden om je oven bodemplaat te voorzien van een laag 'kiln wash'. Dat is een soort poeder die je aanmaakt met water en daarna dun op de bodem van je oven smeert. Echter, deze laag moet steeds worden vervangen. Ikzelf vind het fijn om daarbovenop met kleine keramiek pootjes een extra ovenplaat te plaatsen waarop ik mijn treefjes met emaille kan zetten.

·         Hittebestendige plaat (te koop bij bouwmarkten en keramiek winkels). Als je je werk uit de oven haalt moet dat afkoelen op een veilige plek.

·         Zeefjes (enamel sifters) om emaille door te strooien. Deze zijn in diverse fijnheden te koop. Handig is om te starten met een paar zeefjes in b.v. deze gaasmaat: 60 mesh, 80 mesh, 100 mesh, 150 mesh. Op mijn website www.emaille.DoubleEyeDesign.com kun je lezen hoe je zelf je zeefjes kunt maken.

·         Emaille standaardjes (stilts) waar je je werk oplegt zodat het tegenemaille aan de achterzijde niet wordt beschadigd als je je bovenlaag brandt.

·         Treefjes (trivet) waar je standaardjes opgezet kunnen worden. Het is zaak dat deze treefjes enigszins ruimte aan de onderkant hebben waardoor je er met een spatel onder kunt steken.

·         Spatels (spatula) om je treefjes in en uit de oven te schuiven.

·         Koperplaat. Voor klein werk kun je 0.8 mm plaat nemen en voor groter werk raad ik 1 mm dikte aan. Bij groter werk trekt te dunne plaats sneller krom.

·         Hechtmiddel.  Te koop o.a. bij Thompson Enamel onder de naam "Klyrfire' - bij normaal gebruik 1:3 verdunnen met gedestilleerd water. Bij sgrafitto emaille en steile wanden 1:2 verdunnen en in sommige gevallen niet verdunnen.

·         Emaillepoeders (enamel powder). Er zijn 3 soorten emaille: opaal (opale = halfdekkend ), opaak (opaque = dekkend) en transparant (transparent = doorzichtig). Een van de transparante emailles is een kleurloze emaille die wordt aangebracht in combinatie met andere emailles . Deze emaille heet ook wel fondant emaille. Er zijn verschillende merken emaillepoeders. Verschillende merken werken niet altijd goed over elkaar heen, maar kunnen ook wel weer verrassende effecten opleveren. Ook is het zaak om te kijken of de emaillepoeders die je gebruikt loodhoudend of niet loodhoudend zijn.
Sommige emaillepoeders hebben langere brandtijd nodig om de oxides van het onderliggende koper te absorberen.

Ik werk graag met emaillepoeders van Thompson. De nummers van de opake emailles van Thompson beginnen met een '1' en de transparante emailles met een '2'. Voor de startende emailleur adviseer ik om met de volgende kleuren te beginnen:
opake emailles:  1010 (wit), 1020 (titanium wit), 1810 (geel), 1870 (rood), 1840 (oranje), 1319 (groen), 1995 of 1996 (zwart), 1530 (blauw), 1660 (ultramarine blauw), 1150 (bruin) en
transparante emailles: 2015 (helder), 2030 (helder), 2230 (geel), 2222 (groen), 2520 (turquoise), 2660 (blauw), 2780 (paars), 2880 (rood)
Daarnaast kun je je leverancier vragen om wat tegenemaille (counter enamel) te leveren voor de achterkanten van je werk. Counter emaille is vaak een mengsel van gemorste emaillepoeders in de fabriek en is ongeveer de helft van de prijs.

Tegenwoordig worden er steeds meer loodvrije emaillepoeders verkocht. Er zijn echter nog steeds loodhoudende emailles te koop. Veel van de loodhoudende emailles hebben mooiere en helderder kleuren dan de niet loodhoudende emailles. Niet iedereen is het hierover eens. Het blijft een kwestie van persoonlijke voorkeur. Gebruik altijd voldoende ventilatie en een mondmasker bij het werken met loodhoudende emailles.

Loodhoudende emaille kan wel dekkend over maar niet dekkend onder loodvrije emailles worden gebruikt. Soms gebeurt dat per ongeluk toch en dan ontstaan er (net als met emaillepoeders van verschillende merken) interessante patronen.